Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Hygienicko-protiepidemická opatření pro konání amatérských soutěží - úprava k 1.10.2021


Datum akce: 4.10.2021

Nově došlo k výraznému rozvolnění, kdy od 1. 10. 2021 nemají přímí aktéři utkání (hráči a realizační tým), kteří jsou součástí neměnného kolektivu, povinnost prokazovat svou bezinfekčnost. Tato povinnost naopak nadále platí pro rozhodčí a případně další delegované osoby, stejně jako pro diváky.

Hygienicko-protiepidemická opatření pro konání amatérských soutěží

V rámci všech amatérských soutěží a utkání MOL Cupu se stanovují následující povinnosti vycházející z aktuálně platných mimořádných opatření MZČR:

1. Přítomnost sportovců, rozhodčích a členů realizačního týmu (tj. osob přímo se účastnících utkání) je povolena za následujících podmínek:
a) evidenci osob přímo se účastnících utkání pro potřeby epidemiologického šetření orgánů ochrany veřejného zdraví nahrazuje evidence v IS FAČR a zápis o utkání; každé družstvo je povinno pro tyto potřeby nahlásit rozhodčímu jednu kontaktní osobu (vedoucího družstva, případně trenéra) a uvést její telefonní číslo pro případné epidemiologické šetření;
b) utkání se mohou účastnit pouze osoby, které nevykazují příznaky onemocnění covid-19;
c) u osob přímo se účastnících utkání v rámci neměnného kolektivu se prokazování bezinfekčnosti nevyžaduje,
d) rozhodčí a další delegované osoby jsou dále povinny prokázat bezinfekčnost (viz bod 3.), jejichž splnění je rozhodčí povinen před začátkem utkání jako osoba pověřená organizátorem utkání zkontrolovat a potvrdit v elektronickém zápise o utkání.

2. Přítomnost diváků ve vnějších prostorech je povolena za následujících podmínek:
a) utkání se mohou jako diváci účastnit pouze osoby, které nevykazují příznaky onemocnění covid-19 a zároveň splňují (s výjimkou dětí do dovršení 6 let věku) podmínky bezinfekčnosti (viz bod 3.), jejichž splnění je organizátor akce, v tomto případě pořadatel (tzn. domácí klub), povinen kontrolovat a osoba účastnící se utkání jako divák je povinna jejich splnění prokázat; v případě, že je neprokáže, je pořadatel povinen takové osobě neumožnit vstup na utkání,
b) pro konání utkání s kapacitou nad 3000 přítomných diváků se stanovují podrobnější podmínky prokazování bezinfekčnosti (více viz aktuálně platné mimořádně opatření MZČR),
c) vzdálenost diváků od sportovní plochy musí být nejméně 2 m,
d) pořadatelé sportovního utkání, u kterého předpokládají, že se jej zúčastní více než 1000 osob jsou povinni oznámit jeho konání místně příslušné krajské hygienické stanici, a to nejméně 5 dní předem,
e) pořadateli utkání se doporučuje vhodným způsobem (nejlépe umístěním viditelné informativní tabule při vstupu) informovat diváky o povinnosti dodržení podmínek pro účast na utkání (viz bod 3).

3. Aktuální podmínky pro účast diváků, rozhodčích a dalších delegovaných osob (u osob přímo se účastnících utkání v rámci neměnného kolektivu se prokazování bezinfekčnosti nevyžaduje):
a) osoba absolvovala nejdéle před 7 dny RT-PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo
b) osoba absolvovala nejdéle před 72 hodinami rychlý antigenní test (RAT) na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, který provedl zdravotnický pracovník; pro osoby přímo se účastnící sportovní přípravy a sportovních utkání platí, že pro účely těchto aktivit je platnost POC testu 7 dní, nebo
c) osoba byla očkována proti onemocnění covid-19 a doloží jej národním certifikátem o provedeném očkování, nebo
d) osoba prodělala laboratorně potvrzené onemocnění covid-19, uplynula u ní doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a od prvního pozitivního rychlého antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 nebo RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 180 dní, nebo
e) osoba na místě podstoupí rychlý antigenní test (RAT) na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování (použití laickou osobou), s negativním výsledkem.

Tato opatření byla schválena Výkonným výborem FAČR dne 1. 10. 2021 a jsou účinná ode dne 1. 10. 2021.

Aktuálně platná mimořádná opatření MZČR v plném znění jsou pravidelně zveřejňována na internetových stránkách vlada.cz.


Upravená pravidla opět naleznete v příloze tohoto sdělení.

Osoby přímo se účastnící utkání (hráči a členové realizačního týmu)

1.       Jsou osoby přímo se účastnící utkání povinny prokazovat bezinfekčnost?

Osoby přímo se účastnící utkání, které jsou součástí neměnného kolektivu, nejsou povinny prokazovat svou bezinfekčnost.

2.       Za jakých podmínek se hráč či člen realizačního týmu může účastnit utkání?

Hráč či člen realizačního týmu se může účastnit utkání pouze v případě, že nevykazuje klinické příznaky onemocnění covid-19.

3.       Čím se řídit v případě kolize aktuálně platných mimořádných opatření MZČR a Přílohy č. 6 Soutěžního řádu FAČR, Pravidel proti šíření nemoci covid-19?

V případě rozporu v povinnostech mají vždy přednost aktuálně platná mimořádná opatření MZČR a Příloha č. 6 Soutěžního řádu FAČR, Pravidla proti šíření nemoci covid-19, se použije přiměřeně.

 

Diváci, rozhodčí a další delegované osoby

1.       Jakým způsobem má být prováděna kontrola splnění bezinfekčnosti diváků?

Divák je povinen při vstupu na utkání prokázat svou bezinfekčnost, a to jedním ze způsobů uvedeným v aktuálně platném mimořádném opatření MZČR. Certifikát o provedení testu, očkování či potvrzení o prodělání nemoci je divák oprávněn předložit v tištěné či elektronické podobě.

2.       Kdo je odpovědný za kontrolu splnění bezinfekčnosti u diváků?

Za kontrolu bezinfekčnosti diváků odpovídá pořadatel utkání.

3.       Kdo rozhoduje o zákazu vstupu diváka z důvodu neprokázání bezinfekčnosti na utkání?

O nepřipuštění diváka na utkání z důvodu neprokázání bezinfekčnosti rozhoduje pořadatel utkání.

4.       Je potřeba vést evidenci diváků účastnících se utkání?

Evidence diváků se nevede.

5.       Jakým způsobem má být prováděna kontrola splnění bezinfekčnosti rozhodčích a dalších delegovaných osob?

Rozhodčí a další delegované osoby jsou povinny při vstupu na utkání prokázat svou bezinfekčnost, a to jedním ze způsobů uvedeným v aktuálně platném mimořádném opatření MZČR. Certifikát o provedení testu, očkování či potvrzení o prodělání nemoci je rozhodčí, popř. další delegovaná osoba oprávněna předložit v tištěné či elektronické podobě.

6.       Kdo je odpovědný za kontrolu splnění bezinfekčnosti rozhodčích a dalších delegovaných osob?

Za kontrolu bezinfekčnosti rozhodčích a delegovaných osob odpovídá hlavní rozhodčí.

7.       Kdo není povinen prokazovat bezinfekčnost?

Bezinfekčnost nejsou povinny prokazovat děti ve věku do 6 let (tzn. diváci ve věku 6 let včetně a výše tuto povinnost mají).

8.       Jakým způsobem provést samotest na místě?

Divák, rozhodčí či další delegovaná osoba si přinese vlastní samotest, který sám provede na místě a pořadatel utkání, resp. rozhodčí zkontroluje výsledek. Pořadatel utkání, resp. rozhodčí není povinen mít na místě k dispozici samotesty (ani zadarmo, ani za úhradu). Prokázání bezinfekčnosti diváka, rozhodčího či další delegované osoby je jeho povinností a je plně v jeho odpovědnosti.

 

Tyto dotazy budou průběžně aktualizovány a doplňovány. V případě nejasností je Vaše dotazy možné zasílat na emailovou adresu covid@fotbal.cz.

Vytvořeno: 4.10.2021
Ladislav Brož


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace