Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Jak šel fotbalový rok 2012, ohlédnutí redakce za druhou polovinou roku, na jehož konci měl být konec světa ...


Datum akce: 30.11.-0001

Červenec 2012

První jednání Výkonného výboru KFS v 2.pololetí roku 2012 proběhlo ve sportovní hale v Třebši, VV KFS rozdělil mimo jiné prémie klubům KFS podle umístění v soutěžích dospělých ve výši 81 000 Kč. Předseda KFS Václav Andrejs hodnotil první pololetí v rozhovoru pro Deník ...

Své konečné znění dostal los nového ročníku Poháru KFS mužů, který se opětovně hraje jako Pohár hejtmana Královéhradeckého kraje.

Své nové parametry dostala činnost sekretariátu KFS a registračního místa KFS, které nově vedl Ladislav Brož.

Webmaster Tomáš Brixi v souvislosti s vývojem personálního obsazení sekretariátu KFS předložil nové varianty správy webových stránek Královéhradeckého KFS, kterou doposud vykonával na základě úplatného smluvního vztahu.

Předseda KFS Václav Andrejs podepsal smlouvu s Královéhradeckým krajem, který přispěl částkou 50 000 Kč na činnost krajských mládežnických reprezentací.

Příspěvky klubů na cestovní náhrady delegátů KFS byly stanoveny ve výši 1 500 Kč pro účastníky 1.B třídy, 2 000 Kč pro účastníky 1.A třídy a 3 300 Kč pro účastníky krajského přeboru mužů.

Vedení KFS rozhodlo o zrušení startovného pro týmy mládeže hrající soutěže KFS. V Královéhradeckém kraji se opětovně realizován společný start klubů v soutěžích mládeže a všechny varianty střídavého startu včetně startu dorostenců v soutěžích dospělých.

Kluby hrající soutěže dospělých KFS byly vyzvány k zaslání stanoviska k předložené variantě reorganizace soutěží dospělých od soutěžního ročníku 2013/2014.

7.července odstartoval v Jaroměři BABYLON-cup 2012, přihlásilo se 109 týmů, hrálo se na 15 hřištích v areálech ASVAJ a Růžovka. Ve finále porazil slovenský Magix turnovský celek Výšinka-team. Více o turnaji ...

14.července se v Nové Pace pracovní skupina KFS zabývala na několikahodinovém jednání novým zněním Rozpisu soutěží Krajského fotbalového svatu.

Šéfredaktorem týdeníku Fotbal v kraji se stal Jan Dušek.

Výkonný výbor stanovil postup pro zhotovení a zkušební provoz webových stránek KFS s vícezdrojovou administrací. V této souvislosti nabídl Tomáši Briximu účast na tvorbě nových webových stránek KFS, tato nabídka nebyla přijata.

Poslední víkend července byl zasvěcen předkolu Poháru KFS mužů, výborné návštěvy byly k vidění v Miletíně, Hostinném i v Bílé Třemešné. Pohárového pavouka opustily v předkole například týmy Jičína, Police n.M. nebo Nového Hradce Králové. Červený Kostelec vyhrál v Mladých Bukách 9:0.

Výkonný výbor KFS na svém zasedání v Jaroměři dne 30.července jednohlasně odmítl návrhy Tomáše Brixiho na podmínky další správy webových stránek KFS, odmítl i jím navrženou kupní cenu na prodej domény webových stránek KFS, která nebyla ve vlastnictví Královéhradeckého KFS a rozhodl o ukončení stávajícího úplatného smluvního vztahu mezi Královéhradeckým KFS a Tomášem Brixim.

První obrysy dostává povinnost startu hráčů na nové ID registrační číslo v oficiálních utkáních, vedení KFS řeší svým usnesením přechodné období s cílem zamezit vlivu tohoto administrativního opatření na sportovní průběh soutěží KFS.

Řízení společného Východočeského oblastního přeboru staršího dorostu pro nadcházející soutěžní ročník převzala STK Královéhradeckého KFS.

K 31.červenci ukončil činnost v roli předsedy Komise mládeže Fotbalové asociace České republiky po desetiletém působení Vladimír Blažej.




Srpen 2012

Novým trenérem mládeže KFS a Grassroots manažerem KFS se stal Karel Havlíček, dřívější ligový hráč FC Hradec Králové, trenér Baníku Sokolov, FK Náchod a Červeného Kostelce.
A co to je vlastně Grassroots fotbal ?





Předseda KFS Václav Andrejs jednal s generálním sekretářem FAČR Mgr. Rudolfem Řepkou o nastavení pracovně-právní problematiky se sekretářem KFS a novým trenérem mládeže KFS počínaje 1.8.2012.

3.srpna proběhl seminář delegátů KFS, v jehož průběhu navštívil účastníky předseda FAČR Miroslav Pelta, 10.srpna pak seminář rozhodčích KFS za účasti člena Komise rozhodčích FAČR Jana Šotka.

V Třebechovicích p.O. se hrál druhý ročník Východočeského Superpoháru, v klání vítězů pohárů Královéhradeckého KFS a Pardubického KFS vyhrála Česká Skalice nad nováčkem divize Holicemi 1:0 brankou Martina Diviše. Vítěz získal šek na 15 000 Kč.

V Třebechovicích přihlíželi utkání tři krajští hejtmani, Lubomír Franc, Martin Netolický a Jiří Zimola. Hostem utkání byl i místopředseda FAČR Jindřich Rajchl. Královéhradecký KFS se loučil s dlouholetým činovníkem Františkem Školoutem.

Historicky první malý Superpohár hráli v předzápase i starší dorostenci, FK Náchod v tomto utkání podlehl FK Pardubice B 1:2, branky Plšek, respektive Pleskot a Portyš. Ceny finalistům předal Miloš Jón, který zastupoval významného partnera KFS společnost JUTA Dvůr Králové.



1.kolo Poháru KFS mělo události v derby utkání Hořice-Lázně Bělohrad a ve startu exdivizního Trutnova na půdě nováčka 1.B třídy Tatranu Hostinné, vysoce favorizovaní hosté uhráli v rámci tradiční porcinkule remízu 3:3 a postoupili až na penalty. Návštěva na toto utkání měla opět vysoké parametry. Pohár opustily týmy Libčan, Rychnova n.K. a Jaroměře.

11. a 12.srpna zahájily mistrovská klání v ročníku 2012/2013. Vody začali čeřit nováčci všech soutěží. Divizi odstartovali naši reprezentanti čtyřmi remízami a jednou výhrou, Převýšov v premiéře v ČFL zdolal Kunice.

V neděli 19.srpna měly nové stránky KFS více jak 4 000 originálních návštěv.

Výkonný výbor KFS zasedal 20.srpna v Úpici, kde se setkal s vedením města v čele se starostou Jaroslavem Hulkem.

Definitivně byla potvrzena výše dotací v rámci akce Zelený trávník pro Baník Rtyně, FK Vysoká n.L. a SK Miletín v celkové výši 409 568 Kč.

Svou činnost zahájily nové realizační týmy výběrů kraje v kategoriích U-13 až U-15.

Po obsáhlé diskuzi schválil VV KFS zvýšení cestovních náhrad pro rozhodčí, delegáty a dobrovolné činovníky na 5 Kč za ujetý kilometr.

Novým předsedou Trenérsko-metodické komise KFS se stal Karel Havlíček.



Jiskra Litomyšl vystoupila ze společného Východočeského přeboru staršího dorostu, litomyšlský dorost ukončil svoji činnost.


V nové podobě se představily krajské soutěže staršího dorostu, 28 týmů hrálo ve čtyřech postupových skupinách po sedmi účastnících.

2.kolo krajských soutěží ničilo neuvěřitelné vedro. V zápase Černíkovice-Předměřice nastřílel domácí střelec Vik pět branek.



Po utkání divize Sokol Lhota p.L. - FK Náchod odvezla manažera a trenéra Lhoty Josefa Peteru vzhledem k náhlému zhoršení zdravotního stavu rychlá záchranná služba. Přání rychlého uzdravení bylo naštěstí vyslyšeno.  

Předseda OFS Jičín Jan Šotek byl zařazen na nominační listinu delegátů FAČR.

Ve Vysoké n.L. přišlo na derby s Novým Hradcem Králové 400 diváků. Bez ztráty bodu zůstaly po posledním srpnovém víkendu týmy Jičína, Jaroměře, Červeného Kostelce, Vrchlabí, Kunčic, Častolovic a Staré Paky. Obrany děsil svými kanonýrskými kousky jaroměřský Škoda.



Hospodářský výsledek Královéhradeckého KFS je ke konci srpna vysoce v kladných číslech.

 

Září 2012

5.září se hrálo osmifinále Poháru KFS mužů. Do jarního čtvrtfinále se probojovaly mužstva Broumova, Červeného Kostelce, Černíkovic, Týniště n.O., Lokomotivy Hradec Králové, Olympie Hradec Králové, Vrchlabí a Kratonoh.


Rozběhly se soutěže přípravek a mladších žáků hrané v malých formách fotbalu.

Z krajského přeboru odstoupil mladší dorost Dvora Králové, soutěž pokračovala s 12 účastníky, paralelní soutěž starších žáků hraje 13 týmů včetně Dvora Králové.

7.září zahájily oslavy 90.let třebešské kopané.

VV KFS zasedal 10.září v Hradci Králové, do činnosti uvedl nové personální složení Trenérsko-metodické komise KFS.


V Královéhradeckém kraji zahájil svoji činnost regionální "Létající tým trenérů", jedno z prvních vystoupení proběhlo v Dolní Kalné.


Královéhradecký KFS přijal pořadatelství Poháru předsedy Řídící komise na Moravě hraného v hale v kategorii U-14 v únoru 2013. Místem konání byla stanovena sportovní hala v Třebši.

Světlo světa spatřil další ročník JUTA GRASS poháru staršího dorostu, úvodní část se odehraje na umělých travách v Královéhradeckém kraji v měsících únoru a březnu 2013. Královéhradecký KFS vyčlenil na tuto soutěž 60 000 Kč a hradí účastníkům zimní části náklady spojené s utkáními na umělých travách mimo cestovného.



I v roce 2012 pořádá Královéhradecký KFS další ročník Středoškolského poháru.

Výkonný výbor posoudil „referenda“ účastníků soutěží, kteří se vyjádřily k návrhu na reorganizaci. V krajském přeboru zůstal při vyrovnaném hlasování zachován stávající stav, kluby 1.A třídy reorganizaci většinově odmítly a budou se vyjadřovat k rozšíření soutěže. Kluby 1.B třídy většinově hlasovaly pro reorganizaci, se statutárními zástupci bude realizován aktiv.

Komise rozhodčích KFS byla doplněna o Jana Duška.


14.září se v Tereziánském dvoře v Hradci Králové konalo zasedání Odvolací a revizní komise FAČR za účasti místopředsedy FAČR Jindřicha Rajchla a generálního sekretáře Rudolfa Řepky, jednání se zúčastnilo i vedení KFS.


Marek Pilný
Místopředseda KFS a předseda OFS Marek Pilný ostře odsoudil potyčku hráčů v utkání okresního přeboru OFS Trutnov v Kocbeřích.


28.září se hrály první turnaje přeboru Královéhradeckého KFS okresních výběrů U-12 a U-11, soutěž hostily stadiony na Náchodsku v Meziměstí a Teplicích n.M..


V čele tabulky nejvyšší krajské soutěže se stále nováček z Červeného Kostelce.

30.září navštívilo webové stránky KFS celkem 5 048 návštěvníků.

Pravidelně sledovaný ekonomický výsledek KFS je k poslednímu dni měsíce září ve vysoce černých číslech, sdělil místopředseda KFS Vladan Haleš.

 

Říjen 2012

Letecký pohled na stadion
1.října zasedá VV KFS v Třebechovicích p.O., hostem jednání je i Ing. Jiří Němec, starosta Třebechovic.


Po zasedání Regionální komise FAČR jsou stanovena pravidla pro výměnu registračních průkazů.

Jsou zahájeny veškeré přípravné práce k pořádání 3. Galavečera krajského fotbalu, který se bude konat 25.ledna 2013 v Hořicích.

Výkonný výbor se zabýval i vyhroceným derby v krajském přeboru mezi Hořicemi a Lázněmi Bělohrad, které navštívilo více jak 600 diváků.

Výkonný výbor nebude aktuálně reagovat na články uveřejňované Tomášem Brixim na jím spravovaných webových stránkách a bude zveřejňovat pouze jasná fakta, tak znělo jednohlasné rozhodnutí členů VV KFS.

Trenér Václav Kotal oslavil 60.narozeniny stylově – na hřišti ve fotbalové lize amatérů.

Předseda DCK KFS Ing. Josef Koňák oslavil v plné činnosti 50.narozeniny.

Středoškolský pohár 2012 získává ve Staré Pace VOŠ a SOŠ Jana Maláta Nový Bydžov, která v semifinále zdolala SOU Lázně Bělohrad a ve finále SŠGS Nová Paka.

Rodině Jiřího Malého je předán šek na částku 93 833 Kč, která je výsledkem veřejné sbírky na podporu pozůstalým tohoto vynikajícího člověka a kamaráda, který nás tragicky opustil.



Mediální odezvu má utkání Broumov-Kratonohy v krajském přeboru, Kratonohy poslaly oficiální stížnost na výkon rozhodčích a v tisku nařkly asistenta rozhodčího z požívání alkoholu.

Další zasedání VV KFS se odehrálo 22.října v Jičíně, na zasedání je přítomen místostarosta Jičína Mgr. Hamáček. Diskuze se vedena i k sportovním kabinám ve sportovním areálu.

Své obrysy získává i další mládežnická soutěž, DATALIFE pohár starších žáků. Podobně jako jeho pohárový bratr zahajuje na sklonku zimy základní částí na umělých travách Královéhradeckého kraje, náklady pro 30 účastníků hradí KFS.

VV KFS se zabývá kontrolou trenérských licencí trenérů mládeže.

Na základě většinového stanoviska klubů je 1.A třída pro soutěžní ročník 2013/2014 rozšířena na 16 účastníků a je upraven Rozpis soutěží týkající se sestupového a postupového klíče.

VV KFS zároveň svolal aktiv klubů 1.B třídy na 23.listopadu do Jaroměře.

Je zvýšen příspěvek na pořádání jednotlivých turnajů Zimní halové ligy výběrů OFS na 10 000 Kč na jeden turnaj.

Zveřejněna je i Směrnice KFS k výměně registračních průkazů.

Z říjnového Hattricku kouká rytíř Křetínský a řeší se i kauza Sazky
Magazín Hattrick zveřejnil první část velkého seriálu o kauze Sazka, autorem je Pavel Skramlík.


V lize mladšího dorostu aktuálně obsazují hradečtí fotbalisté 1. a 2.místo, v lize žáků U-15 je RMSK Cidlina na druhém místě. FK Náchod v oblastním Východočeském přeboru U-19 neztratil ani bod.



Poslední říjnový víkend se poprvé probudí paní Zima a hrací plochy jsou zasypány přívaly sněhu. V krajském přeboru se odehrají dva zápasy, stejný počet v 1.A třídě, v 1.B třídách jsou známy výsledky z pouhých čtyřech klání. 

   Z utkání Týniště nad Orlicí - Rychnov nad Kněžnou


Listopad 2012

První listopadový víkend se hraje téměř všude, v soutěžích dospělých je odložen pouze zápas Police B-Dobruška B. Náchod suverénně vede oblastní přebor dorostu.

12.listopadu se Výkonný výbor KFS schází v Červeném Kostelci, přítomen je i starosta města Petr Mědílek.

Je stanovena strategie v otázce zpracování projektů pro krajské granty v roce 2013.

Volební valná hromada KFS má svůj termín, odehraje se 22.února 2013. 

VV KFS řeší otázku turnaje U-13 a U-11 v Novém Městě n.M., který nebyl dohrán pro silnou nepřízeň počasí. Vedení turnaje a účastníků zveřejnilo vymyšlené výsledky.


VV KFS vyjádřil velkou nespokojenost s výsledky mladých rozhodčích KFS na prvním semináři Konvence FAČR.

Trenérsko-metodická komise se zabývá vzorovým plánem pro školení licence C trenérů fotbalu.

Činnost v Komisi mládeže KFS ukončil František Bednář.

Dohrávkami ukončují svůj průběh všechny soutěže KFS, v čele krajského přeboru staršího dorostu je Bystřian Kunčice, mladší dorost vede Vrchlabí, Vrchlabí je v čele i nejvyšší krajské soutěže starších žáků.

Krajská soutěž starších žáků (A, B) a staršího dorostu (A, B, C, D) má pro jarní část nové složení skupin.


Amatérské soutěže v divizi se hrají v rámci nedohody klubů a následného nařízení KPŘFČ ve středu od 14,00 (!), týká se zápasů Nová Paka-Lhota p.L. a Nový Bydžov-FK Pardubice B. Diváci a příznivci jásají …

23.listopadu se koná v Jaroměři aktiv klubů 1.B tříd a nejlepších týmů OFS, většina klubů hlasuje pro realizaci reorganizace 1.B tříd v soutěžním ročníku 2013/2014.

 
24.listopadu se hraje v Trutnově krajská část Danone-cup klubů, které v rámci základních škol zřizují Sportovní střediska mládeže. Vítězem se stává překvapivě Sportovní středisko mládeže RMSK Cidlina pod vedením trenéra Petra Průchy.



26. a 27.listopadu proběhl v Nymburce seminář SCM a SpSM Fotbalové asociace České republiky i za účasti našich krajských zástupců.

Prosinec 2012


Letošní halová sezóna v žákovské kategorii se dá popsat jako "černobílá". Oba finálové turnaje halového Mistrovství České republiky v kategoriích U-15 a U-13 ovládli fotbalisté FC Hradec Králové a stali se dvojnásobnými mistry České republiky pro rok 2012.

7.prosince se v zařízení Tree of Life v Lázních Bělohradě scházejí naposledy v tomto funkčním období na závěrečném přátelském hodnotícím jednání členové Výkonného výboru KFS s členy odborných komisí, zástupci partnerů a hosty.


10.prosince se v Novém Bydžově naposledy schází VV KFS v roce 2012, jednání je přítomen místostarosta Nového Bydžova Bohumil Orel.

VV KFS navrhuje klíč k obsazení komory klubů na volební Valné hromadě KFS 22.února 2013 a rozhoduje o písemné formě hlasování klubů KFS o tomto klíči.

VV KFS vyslovuje velkou nespokojenost s průběhem přijímání jednotlivých segmentů legislativy FAČR vzhledem k jejich dopadům na kluby a dobrovolné činovníky.

Jsou vyhlášeni všichni ocenění jednotlivci a všechny oceněné subjekty pro 3.Galavečer krajského fotbalu v Hořicích.

VV KFS po velké diskuzi ponechává konečné rozhodnutí o podobě 1.B tříd v soutěžním ročníku 2013/2014 na nové VV KFS zvoleném na Valné hromadě KFS dne 22.2.2013. Zároveň přijetí reorganizace novému VV KFS doporučuje.

VV KFS ukládá Komisi rozhodčích KFS zpracování Kodexu rozhodčího KFS, který by byl závaznou normou pro jednání a chování rozhodčích KFS stvrzený podpisy vždy obou stran.

Jsou stanoveny termíny zimních seminářů rozhodčích, 18.ledna se rozběhne další ročník Školy mladých rozhodčích.

Královéhradecký KFS poskytuje každému OFS z výsledku hospodaření v roce 2012 částku 20 000 Kč určenou na podporu činnosti s mládežnickými výběry OFS. Po předchozím rozdělení podílu KFS na členských příspěvcích pouze ve prospěch OFS je to další vklad do stabilizace financí Okresních fotbalových svazů Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký KFS rozhodl o příspěvku na dopravu klubům krajského přeboru Královéhradeckého kraje v kategorii U-19 v celkové výši 28 000 Kč z výsledku hospodaření v roce 2012.

14.prosince se koná aktiv s předsedy OFS a KFS v Nymburce.

HATTRICK
V prosincovém čísle magazínu Hattrick vychází poslední třetí část seriálu o kauze Sazka, předseda ČSTV Miroslav Jansta poskytuje obsáhlý rozhovor na toto téma včetně hodnocení činnosti vedení ČMFS od roku 2009 ve vztahu k Sazce a vše komentuje i současný generální ředitel Sazky Kamil Ziegler.

17.prosince přijal KFS fyzicky kompletní materiálové vybavení pro oddíly Votrok krajského přeboru pro spuštění projektu Fotbal live, tímto krokem dceřinná společnost FAČR Public Footbal splnila první část smlouvy a po dlouhých průtazích je reálná šance na spuštění projektu od počátku jarní sezony.

Na konci prosince může Královéhradecký KFS ústy místopředsedy po ekonomiku Ing. Vladana Haleše opět oznámit, že ekonomika svazu je ve velmi dobré kondici a finančně podpořené projekty a kluby opět vzrostly. 

Zleva Jiří Frýba (oblastní vedoucí Tipsportu), Vladan Haleš (místopředseda OFS Hradec), Václav Andrejs (předseda KFS Královéhradeckého kraje) a Martin Zbořil (předseda OFS Hradec)

 

Místopředsedu KFS Mgr.Vladimíra Blažeje zpovídal po skončení podzimní části ročníku 2012/2013 Jan Dušek, šéfredaktor týdeníku Fotbal v kraji.



Řadu let jste působil v pozici předsedy komise mládeže FAČR. Letos jste ale sám rezignoval. Co bylo hlavním důvodem?

"Hlavní důvod nebyl jeden, ale byla to kombinace. Musím říci, že v současné době zažívám mimořádné pracovní zatížení a to je jednoznačně limitující faktor. Současná pozice předsedy Komise mládeže FAČR je vzhledem k řadě současných skutečností spíše pozicí pro profesionála nebo pro člověka, který se fotbalem živí a je jeho zaměstnáním, nikoliv pro zcela dobrovolného pracovníka. Po deseti letech v čele tohoto poradního orgánu přišel logicky i syndrom vyhoření a cítil jsem, že nemám energii a vůli svádět duely s něčím, co přicházelo ze sfér mimo odborný rámec mládežnického fotbalu a bylo mnohdy motivováno něčím, s čím jsem vnitřně nemohl konvertovat. Nicméně - jsem velmi rád, že jsem mohl předat předsednictví Tomáši Provazníkovi, u kterého cítím obrovské zaujetí, entuziasmus a odbornost. Moc mu přeji, aby se vyrovnal zejména s vnějšimi faktory. Za spolupráci děkuji Otovi Mestekovi a sekretářům Vláďovi Betkovi a  Romanu Vonáškovi i svému dlouholetému místopředsedovi Oldovi Jakubkovi, to byly a jsou osobnosti, kterých si velmi vážím."

Jak hodnotíte současné uspořádání mládežnických soutěží a především výběr mládežnických center v republice?
"Žáci obou kategorií a starší dorost jsou podle mne zcela v pořádku. V žákovských kategoriích, pokud nedojde v řadě menších klubů někdy i  zejména ze strany velkých klubů k ekonomicky motivovanému velkému pouštění žilou, se v řadě případů ukazuje, že právě ty takzvané menší kluby dokáží hrát zcela rovnocenné partie s kluby licenčními a vychovat řadu zajímavých fotbalistů. Vašek Pilař také do 15 let nikam neodcházel a dnes celý český fotbal musí poděkovat jeho rodičům, že v jeho 13 letech nepodlehli vábení sladké Francie. Navíc konfrontace s českou klubovou elitou je pro tyto kluby velkou motivací. Hlasy o nutnosti řady těžkých zápasů v kategoriích do 15 let považuji za zcela liché, aniž bych se chtěl nekriticky koukat jen za hranice, tak v řadě zemí tuto problematiku vůbec neřeší. Nemám shodný názor se sportovním vedením svazu na kategorii mladšího dorostu, zde bych soutěže hrál dvoustupňové už jen proto, že v dorosteneckém věku dochází k přirozenému soustřeďování talentů i z hlediska jejich přechodu na střední školy a logicky k vyšším výkonnostním rozdílům. Diskutované rozdělení středisek od dorostu výše na Akademie (mladší a starší dorost, juniorky) a Sportovní centra mládeže určená jen pro kategorii mladšího dorostu by mohlo být správnou cestou."

Jak si v konkurenci ostatních krajů vedou mládežnická centra z našeho regionu?
"Náš kraj v této sezóně doslova a do písmene dostal od vedení FAČR pomyslnou facku. Máme výborné středisko FC Hradec Králové podpořené novým areálem Bavlna a přirozenou prací celého kraje ve prospěch koncentrace talentů do tohoto klubu. Votroci také dávali a doufám, že budou dávat velký prostor svým odchovancům v nejvyšší soutěži. V kategorii dorostu je to však středisko jediné a to je to, s čím se nemohu smířit. Sousední pardubický KFS například nemá svou soutěž mladšího dorostu, ale Sportovní centra mládeže má tři a mohl bych takto pokračovat. V žákovské kategorii nám už kromě Hradce zbývá tradičně Cidlina a Náchod, na krajské úrovni se snažíme podporovat středisko v Trutnově. Podíváme-li se na produkci našich středisek a jejich výsledky v nejvyšších žákovských soutěží, myslím si, že to mluví samo za sebe bez ohledu na občasné ročníkové výkyvy. A zase můžeme porovnávat s jinými regiony, výhra fotbalové politiky nad systémem je bohužel nyní markantní."

Jak hodnotíte sloučení nejvyšší dorostenecké soutěže v kraji a vytvoření Východočeského přeboru dorostu?
"Jednoznačně pozitivně, je to zajímavá konfrontace a přece jen určitý motivační stimul. Jsem rád, že jsme tento projekt dotáhli s kolegy z Pardubického KFS společně již k druhému ročníku přes naprosto nesmyslné legislativní výstřely od některých funkcionářů svazu, kterým vzkazuji, aby se více dívali dolů. Náš kraj alespoň drobným příspěvkem účastníkům této soutěže pomáhá a považuje ji za věc koncepční a prestižní. Škoda, že jsme nedotáhli shodný projekt i v kategorii dospělých, víme bohužel, kde byl zakopaný pes a je jen v individuálních zájmech."

Novým šéftrenérem mládeže v Královéhradeckém kraji je Karel Havlíček. Co říkáte na jeho dosavadní působení a čeho by měl dosáhnout?
"Karel Havlíček je ohromně vnitřně poctivý trenér a určitě dobře naváže na kvalitní práci svého předchůdce. Čiší z něho energie a umí se rvát, nejen na hřišti a lavičce, ale i s mnoha problémy, které mu tato funkce přinese. Jeho trenérskou filozofii považuji za velmi kvalitní. Jeho úkolem budou určitě nové projekty v oblasti dalších soutěží a forem kopané mládeže, její propagace a zejména trenérsko-metodická práce v krajském svazu. Nyní už pracujeme v rámci nově vzniklé trenérsko-metodické komise na dalších vzdělávacích projektech, připravujeme další soutěže pro starší žáky a zejména ve spolupráci s Komisí mládeže a OFS se snažíme zvyšovat i finanční toky do klubů, které pracují s mládeží."  

Obecně platí, že ubývá dětí, které mají zájem o fotbal. Klesá i úroveň soutěží. Co je důležité pro další budoucnost fotbalu?
"Použiju termín dynamika. Děti nyní žijí v silně zrychleném světě a chtějí tento svět i ve sportu, proto logicky přibývá adrenalinových sportů a sportů právě s atributem dynamiky. Fotbal je někdy hodně konzervativní ve všech směrech, nepadá v něm tolik branek a navíc vyžaduje práci v podobě tréninku. Tady bohužel hledejme další příčinu, současná generace má téměř vše, aniž by příliš musela o tyto výdobytky bojovat. A pokud dítě zjistí, že u PC, tabletu nebo chytrého mobilu zažije téměř stejné stimulující vnitřní zážitky jako na hřišti, tak jsme v tomto problému. Takže - důležité je, spousta zajímavých soutěží, ocenění nejen za výsledky, dobří trenéři a pedagogové. Řada přístupů, které byly v 90.letech efektivní, už nefunguje, to je záležitost nejen sportu, ale i školy. A lpění například na některých legislativních normách fotbalu v kopané mládeže, to je někdy až za hranicí kontraproduktivity. Vedle toho je nutné výrazně zvýhodňovat kluby s prací s mládeží oproti klubům, jejichž portfolio sportovní a propagační tvoří jeden umělě vytvořený tým. To bohužel zejména na centrální úrovni funguje málo nebo nedostatečně, stačí se podívat na konečné rozhodnutí ve vztahu k členským příspěvkům, ty nůžky mezi příspěvky mládeže a dospělých měly být daleko více rozevřeny. "

Pojďme od mládeže k dospělým soutěžím. Bavíme se o tom, že je záměr zkvalitnit soutěže, ale přesto se diskutuje o rozšíření 1. A třídy. Není to spíše krok, který úroveň sníží?
"Dva týmy navíc v této soutěži není určitě faktor, který by měl snížit úroveň, a to nechceme být špatnými proroky ke konečným výsledkům soutěží vyšších. Sestupy a postupy v této soutěži za normálních okolností činí minimálně 30% ze 14 týmů. Naše koncepce je taková, aby existovaly dvě rovnocenné nejvyšší krajské soutěže se stejnou logistikou, navíc matematicky je číslo 16 zcela mimořádně otevřené mnoha variantám, které mohou atraktivitu fotbalu výrazně zvýšit. Já se domnívám, že v budoucnu bude každé regionální vedení fotbalu zvažovat řadu oživujících modelů, ono se totiž stačí podívat na divácký zájem o zápasy, ve kterých jde o hodně, o derby, o zápasy play-off či baráží. A současné výkony týmů například Třebše, Deštného, Nového Města, Kopidlna či Staré Paky jsou podle našeho názoru kompatibilní s 1.A třídou. Kritici logicky říkají termíny, to je pravda, ale hrát fotbal v srpnu od 18 hodin je mnohdy velmi příjemná věc a pro diváky zajímavá věc i ve středu, pokud je hezky."

V listopadu proběhne v Jaroměři aktiv klubů 1.B třídy, o čem se tam budete se zástupci klubů bavit ?
"KFS navrhl klubům 1.B třídy jisté možné varianty změny modelů soutěží a většina klubů řekla v prvním referendu těmto případným změnám ano. Takže - budeme se bavit v rámci druhého kola, které by mělo říci, půjdeme stále v tradiční cestě nebo zkusíme jiný model, ekonomicky a divácky možná velmi zajímavý. Jedná se o to, že by soutěž fungovala ve dvou fázích, podzimní a jarní. Už na podzim by se hrálo o postup, hrálo by se v regionálních skupinách s osmi účastníky s menší náročností cestování a s řadou derby včetně odvetných zápasů. O formě soutěže si rozhodnou kluby samy."

Svou činnost zahájila i trenérsko.metodická komise KFS, v čem spočívá její činnost a úkoly ?
"Trenérsko-metodická komise byla definována v rámci KFS jen na papíře, fakticky nikoliv. Jsem velmi rád, že jsme její činnost restartovali. Její úvodní úkoly jsou jasné, sjednotit obsah a výstupy trenérské licence C a přípravit organizačně a lektorsky školení licence B UEFA. Dále musí komise připravit určitou změnu koncepce trenérského průběžného vzdělávání a zabývat se osvětou trenérů mládeže. Zatím vynikající průběh má projekt "létajících trenérů", tedy metodické ukázky tréninkového procesu přímo v klubech. Členy TMK jsou vedle předsedy Havlíčka gestoři OFS za trenérské vzdělávání a trenéři mládežnických středisek v kraji."

fotbalvkraji.cz

A co nám také dokázal přinést rok 2012, o tom píše server www.lidovky.cz ....


Vytvořeno: 29.12.2012
redakce


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace