Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Polemika, názory, komentáře - hrajeme fotbal v kraji také pro diváky ?


Datum akce: 30.11.-0001

                                            (foto Lubomír Douděra)

Věčné téma fotbalu - diváci. Každý, kdo se na fotbal dívá i jinou optikou než očima sportovních manažerů a trenérů (podotýkáme pouze některých), ví, že divácká kulisa a divácký zájem je vlastně jedno z rozhodujících kritérií, proč se fotbal dospělých hraje. I finanční prostředky, ať už jsou obecní, městské, partnerské, se vkládají i proto, aby o fotbal byl zájem, ať už z hlediska reklamy, propagace nebo zábavy pro lidi žijící v dané obci nebo městě.

V regionálním fotbale si každý finančník klubů mne ruce, když vstupné od diváků pokryje základní režii zápasu včetně rozhodčích, super ideální stav je, když něco zbyde. V řadě případů se vstupné na výše uvedeném výdají podílí jen zčásti nebo minimálně. Podívejme se na stav, který v soutěžích dospělých v Královéhradeckém kraji nastal po odehrání pěti kol v každé soutěži za měsíc srpen 2013 (a 1.září ...).


V loňském ročníku VOTROK krajského přeboru mužů (2012/2013) vlétli po divácké stránce jako uragán nováčci, Červený Kostelec a Hořice udivovaly vysokými diváckými počty, navíc zejména v Kostelci se dařilo, tým dlouho vedl tabulku a diváci byli na fotbal nažhavení. Velmi solidními průměry se chlubil i FK Jaroměř. Návštěvnost nejvyšší krajské soutěže se zejména díky jim zvýšila, na podzim roku 2012 přišlo na hřiště celkem 20 325 diváků (statistici mohou počítat s určitou směrodatnou odchylkou danou lidským faktorem). Průměr na zápas za podzim činil tedy 169 přihlížejících.
V srpnu 2013 máme tedy za sebou pět kol, celkem tedy 40 utkání. Na ně zatím přišlo 6 971 diváků, což činí průměr 174 přihlížejících. Ve srovnání s prvními pěti koly loňského ročníku jsme však poklesli, vloni přišlo 7 220 diváků (průměr na zápas 180).

Pokud se podíváme na letošní návštěvnost, vidíme jasně, že termín středa 28.8. byl pro krajský přebor z hlediska návštěv logicky nejhorší - přišlo pouhých 902 návštěvníků. Krajský přebor v řadě případů přináší i do střed velké vzdálenosti a pokud někteří diváci jezdí za svým týmem, tak to musí být v dosahu (výrazné to bylo například na utkání Nový Bydžov-Lázně Bělohrad, do Hlušic přijela citelná enkláva fanoušků Bělohradu). V opačném případě jedou ven pouze hráči a realizační tým. Druhým faktorem je začátek zápasu, pro středeční termín bude nejvhodnější brzký srpnový a případně květnový nebo červnový a začátek v 17,30, lépe snad v 18,00.

Nejvyšší letošní srpnové návštěvy přišly na utkání těch, kterým se daří a kde se tradičně chodí (Bělohrad-Rychnov 300, Červený Kostelec-Dobruška 360), na derby (Bělohrad-Jičín 330, Broumov-Červený Kostelec 300, Úpice-Jaroměř 350). Faktor derby hraje svou roli, to je markantní a patrné a nemusíme si nalhávat, že na utkání Hořice-Bělohrad přijde určitě více diváků než na utkání Hořic se soupeřem třeba z rychnovského okresu.
Samostatnou kapitolou je návštěvnost u klubů z krajské metropole. Tady je to spíše na výzkum pro sociology (hodně jiných příležitostí zábavy, konkurence ligy, rozptýlenost fotbalu do více subjektů, ve velkém městě se diváci přirozeně méně ztotožňují s klubem hrajícím regionální soutěž), v Hradci Králové se prostě na regionální fotbal chodí málo. Jsou výjimky, výborný bufet na Lokomotivě, derby Nový Hradec - Vysoká nebo Olympia-Slavia, určitý lokální vztah široké základny v Třebši ke svému klubu, ale celkově rozdíl je markantní a statistiky ho dokazují. A je to otázka nikoliv přeboru, ale spektra soutěží.  


V krajské 1.A třídě přišlo podle statistik na prvních pět kol 5 192 fanoušků. Ve 40 utkáních se tedy zrodil průměr 129 diváků na zápas. To je tedy o padesát méně než o patro výše.
I tady bylo logicky nejhůře navštívené středeční kolo (28.8.), přišlo jen 830 příznivců a to hodně ještě zachránilo derby (!) Kostelec-Častolovice (200) a utkání z čela Kunčice-Stará Paka (160).
Nejlépe navštívené bylo 2.kolo, přišlo 1 255 diváků, jenže v Polici nad Metují na Nový Hradec 400, což je druhá nejvyšší návštěva soutěže a srpna ve všech kláních vůbec.
I v 1.A třídě platí, že méně se chodí v Hradci (výjimka zápas Třebeš-Třebechovice), spokojeni asi nejsou v Roudnici přes výborný fotbal, který tým hraje, v Ohnišově nebo v Černilově. Co dělá faktor derby, to se ukázalo ve Vysoké, na domácí fotbal chodí cca do 80 diváků, na zápas s Novým Hradcem jich přišlo více než 250 (!).
Rekordem je divácký zájem 410 přihlížejících, který se zrodil na derby Dvůr Králové B- Bílá Třemešná. Proč - to je každému znalci zdejšího fotbalu jasné. Pokud by se v Třemešné hrála odveta, počet by se asi příliš nelišil, pokud by "nepadaly trakaře".

Ano, počasí, to je faktor X. V letošním ročníku zatím přeje, faktem zůstává, že čím více listopadových nebo pozdně říjnových termínů, tím větší riziko. Zápasy, kde tým hostuje někde na umělé trávě, jsou logicky z hlediska diváků propadák. Za příklady do loňské sezóny nemusíme jít daleko. Nicméně - v létě zase chceme dovolené, takže to je pro tvůrce termínových listin velký hlavolam.
Ale jak se ukázalo v 1.B třídě, srpnová středa možná lepší listopadové soboty. Ale o tom v oddíle věnované této soutěži.


A jak to vypadá v 1.B třídách, v soutěžích, které najely na nový systém, tu vynášený, tu zatracovaný (z hlediska hradeckých klubů i z hlediska konečného a neplánovaného rozdělení do skupin logicky). Všechny skupiny 1.B třídy měly za srpen (a 1.září) odehráno 5 kol, poslední listopadové se hrálo ve středu 14.srpna. Chybou bylo, že již od 17,00, byť si to některé kluby prozíravě přeložily až na 18,00.

V A-skupině přišlo na 20 utkání 2 778 diváků, což činí průměr 138 přihlížejících. Návštěvy tedy v průměru větší než v 1.A třídě, o 36 fanoušků menší než v krajském přeboru. Nejvyšší návštěvy opět v derby (nováček Robousy s Kopidlnem 290 a se Sobotkou 215,  Kopidlno-Libáň 250) a v utkáních letos výborné Sobotky (s Malšovicemi 250).
Nejmenší celková návštěva ve středu 14.8., celkem přišlo jen 461 diváků, ve všech dalších kolech se překročila pětistovka. Nejméně diváků vidělo zápas Lokomotiva-Jičín B a Jičín B-Sobotka, příšlo 80 diváků. Co dělá také logistika, o tom jsme se mohli přesvědčit v Robousech, kde dvakrát o víkendu přišlo více jak 200 fanoušků, pokud tým hrál ve stejném termínu jako áčko Jičína, nepřišla ani stovka.

V B-skupině přišlo na 20 utkání 2 707 diváků, což činí průměr 135 přihlížejících. Návštěvy tedy opět v průměru větší než v 1.A třídě, o 39 fanoušků menší než v krajském přeboru. Nejvyšší návštěvy jak jinak než v derby (nováček Dolní Kalná ve středu /!/ s Hostinným 250 a Rudník s Dolní Kalnou 250), na většině hřišť návštěvy přesahují o dost stovku návštěvníků. Na příkladu utkání Dolní Kalné s Tatranem Hostinné se ukázalo, že ani středa nemusí být na překážku, pokud se hraje za dobrého počasí, kousek od sebe a derby, navíc pokud podpoříme zápas i optimálním začátkem.
Nejmenší celková návštěva nebyla ve středu 14.8., kdy celkem přišlo 550 diváků, ale ve 3.kole (470 návštěvníků). Nejméně diváků vidělo zápas Janské Lázně-Trutnov B (70) a Miletín-Mladé Buky (80).

V C-skupině přišlo na 20 utkání 2 011 diváků, což činí průměr 100 přihlížejících. Návštěvy jsou zde nejmenší v kraji, o 29 fanoušků v průměru menší než v 1.A třídě o 74 fandů v průměru než v krajském přeboru.
Nejvyšší návštěvy opět v derby (České Meziříčí-Dobruška 220) a v utkání lídra tabulky (Provodov-Hronov 200). Na hodně zápasů však návštěva nedosáhla stovky zájemců. V Machově, Hronově, Dobrušce i v Deštném se objevily návštěvy nižší než 70 fanoušků, což je v pomyslném "peoplemetru" velmi nízko.


V D-skupině přišlo na 20 utkání 2 033 diváků, což činí průměr 101 přihlížejících. Návštěvy jsou zde jen o malinko vyšší než ve skupině C, o 28 fanoušků v průměru menší než v 1.A třídě o 73 fandů v průměru než v krajském přeboru.
Nejvyšší návštěvy jsou v Černíkovicích (derby s Rychnovem 200, s Albrechticemi 200). V Předměřicích, v Rychnově chodí hodně pod 100, zajímavé bylo zlepšení v Doudlebách, na derby s Borohrádkem přišlo 150 oproti cca 80 v předchozích utkáních, na pohár s Rychnovem dokonce 200.
Výrazná vyrovnanost této skupiny slibuje řadu zářijových dramat, takže si počkejme, zda tento vnitřní náboj diváky (mnohdy i přišlušníky konkurenčních týmů) do hledišť trochu přitáhne.

Nutno ale říci, že v případě 1.B třídy je návštěva 100 a více diváků optimální, 150 a více diváků velmi dobrá a nad 200 diváků výborná. Budeme zvědavi, zda se třeba někde nepřehoupneme přes hranici 300 fanoušků ...




Vytvořeno: 7.9.2013
redakce Fotbal v kraji


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace