Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

VIDEO: Unikátní kemp mladých rozhodčích v Deštném


Datum akce: 30.11.-0001

DEŠTNÉ V ORLICKÝCH HORÁCH - Unikátní seminář pro mladé fotbalové rozhodčí připravila komise rozhodčích Krajského fotbalového svazu v Královéhradeckém kraji. Do prostředí Orlických hor, do Deštného na Rychnovsku, pozvala 16 mladých sudích, kteří mají ambice věnovat se řemeslu naplno. Výjimečnost projektu spočívá především v praktických cvičeních na hřišti, které jsou na evropské i světové úrovni.

"Zatím se rozhodčí se vším setkávali pouze v oblasti teorie. Dospěli jsme v komisi k názoru, že když mají tréninky hráči, tak my zase musíme trénovat a cvičit rozhodčí," říká šéf kempu Antonín Vancl. Lektoři semináře byli ligoví rozhodčí Pavel Orel a Jiří Jiřík. První jmenovaný je jeden nejtalentovanější českých sudích, který už zažil i atmosféru evropských pohárů. Rozhodčí Jiřík patří naopak k nejzkušenějším asistentům v české nejvyšší soutěži. Oba jsou respektované fotbalové osobnosti a mají mladým kolegům co předat. 

 

Cvičení, která si rozhodčí na vlastní kůži vyzkoušela vycházejí z programů UEFA. Stejně trénují i arbitři na té nejvyšší úrovni - před mistrovstím světa nebo před zápasy Ligy mistrů. Lektoři kladli důraz na správný pohyb, signalizaci, ale i psychologii rozhodčího. Komise rozhodčích na deštenském semináři poprvé použila nejmodernější technologie. Pomocí televizního záznamu analyzovala výkony rozhodčích, jejich pohyb, gesta i posuzování přestupků. Sami frekventanti kurzu o jednotlivých výkonech diskutovali. Zřejmě nejvíce videotechnika pomohla při objasňování ofsajdových pozic. Každý sudí posoudil desítky situací a na televizní obrazovce okamžitě viděl, jestli rozhodl správně. "Bylo to hodně přínosné. Nic takového jsem ještě nezažil. Největší plus vidím v tom, že jsme v krátkém časovém úseku posoudili spoustu situací. To se nám při běžném zápase nikdy nestane," komentoval cvičení účastník kempu Marek Čožík. Každý z mladých rozhodčích si tak vyzkoušel, že k dokonalému zvládnutí řízení zápasu jsou důležité především maličkosti, soustředění a dokonalá příprava. 

 

Kemp mladých rozhodčích, který připravila Královéhradecká komise rozhodčích je opravdu unikátní. Jejím cílem je nadějné arbitry připravit tak, aby byli schopní řidit zápasy na krajské, ale později i na celostátní, případně evropské úrovni. 


Účastníci kempu: Jan Andrýs, Marek Čožík, Patrik Doubic, Tomáš Mucha, Lukáš Slavíček, David Frič, Ladislav Špaček, Ondřej Bačo, Karel Miškář, Adam Trejbal, Matěj Hájek, Jiří Erlebach, Lukáš Šlezingr, Martin Vitvar, Jakub Vích, Matěj Junek

 

Lektoři: Pavel Orel, Jiří Jiřík, Vladimír Blažej

Organizátoři kempu: Antonín Vancl, Zbyněk Wolf, Jan Dušek, Zbyněk Novotný, Aleš Šob


Vytvořeno: 16.8.2013
Komise rozhodčích


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace