Vyberte soutěž

Fotografie týdne
Nadační fond
Oficiální zprávy KFS
Adresáře KFS
Stránky OFS
Administrace

Páté střídání domácích v Kuklenách v rozporu s platnými předpisy


Datum akce: 30.11.-0001


Když v 89.minutě již jasně rozhodnutého zápasu Olympia Hradec Králové - FC Slavia Hradec Králové (výsledek na hřišti 6:2) střídal domácí hráč Bárta svého kolegu Haupta, zřejmě nikdo z domácího realizačního týmu netušil, že popáté to nejde. Tušit to určitě však měli rozhodčí zápasu, kterým tato skutečnost byla opakovaně předeslána i na semináři rozhodčích v pátek 9.srpna ve Dvoře Králové. Asistent rozhodčího Josef Kubišta neměl tuto výměnu povolit, korigovat ho měl i hlavní rozhodčí Petr Průcha. Jejich zodpovědnost je v tuto chvíli velmi zřetelná.

Udělejme si exkurzi v legislativě ...

Výkonný výbor FAČR schválil pro soutěžní ročník 2013/2014 novelu Soutěžního řádu, který praví v Článku 50, odstavec 1: "V soutěži dospělých 1. a 2.ligy je možno v průběhu soutěžního utkání vystřídat nejvýše tři hráče. V ostatních soutěžích dospělých a v soutěžích žen je možno v průběhu soutěžního utkání vystřídat nejvýše pět hráčů, přičemž příslušný řídící orgán může v rozpisu soutěží rozsah střídání omezit, vždy však musí zachovat možnost střídání nejméně tří hráčů."  Potud Soutěžní řád, který byl oficiálně publikován v Souboru předpisů FAČR v průběhu měsíce července 2013.

Krajský fotbalový svaz ve svém Rozpise soutěží zveřejněném na webových stránkách KFS a v oficiální tištěné publikaci deklaruje v hlavě VIII, článek 3, možnost maximálně střídání čtyř hráčů v soutěžích dospělých organizovaných Královéhradeckým KFS, což je zcela v souladu s ustanovením Článku 50, odstavec 1, Soutěžního řádu FAČR.
Počet střídání je v tomto směru analogický s minulými soutěžními ročníky a úprava přijatá pro soutěže KPŘFČ nemá žádný vliv.

Článek 50, odstavec 2, dále říká - "Za to, že střídání je provedeno v souladu s tímto soutěžním řádem a s pravidly fotbalu, odpovídá kapitán, vedoucí mužstva a trenér. Za správný průběh střídání odpovídá rozhodčí a kapitán, u mládeže ..."

Článek 50, odstavec 3, sděluje - "Vystřídání většího počtu hráčů než stanoví soutěžní řád (z jeho ustanovení vyplývající ustanovení rozpisu soutěží), musí být postiženo herními důsledky ve smyslu článku 58, odstavec 8, písmeno d."

Článek 52 jednoznačně sděluje opatření vůči rozhodčím a delegátům, kteří poruší některou z povinností stanovenou pravidly, soutěžním řádem nebo rozpisem soutěže.

Článek 58  hovoří o případech, kdy musí být vyhlášen kontumační výsledek utkání. Podle odstavce 8, písmeno d, článku 58 se tak stane "jestliže hráč nastoupil k utkání v době, kdy družstvo mělo již vystřídán povolený počet hráčů, který připouštějí pravidla fotbalu a soutěžní řád (a z něho vyplývající rozpis soutěží) ...

V této souvislosti je třeba vysoce ocenit slova domácího vedoucího Františka Bárty, který se k celé situaci postavil skutečně čelem. Více ...

V těchto chvílích je již jasné, že na stole mají tento případ Sportovně-technická komise KFS a další odborné komise KFS.


Vytvořeno: 11.8.2013
redakce Fotbal v kraji


Web fotbal v kraji
Sociální sítě
Kalendář akcí<
« 04 / 2024 »
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


AKTUALITY


Ke stažení

Úřední hodiny
Úřední hodiny sekretariátu KFS
úterý - 8:00 - 16:00
čtvrtek - 8:00 - 17:00

Informace